Veleposlaništvo RS Atene /Omejitve potovanj v času COVID-19 /

COVID-19

GRČIJA (nazadnje posodobljeno 23. 10. 2020)

 

Novi ukrepi, ki bodo začeli veljati v soboto 24.10 ob 06.00 uri veljajo tako za področja označena z oranžno kot rdečo barvo. Ti pa so:

 • Prepoved gibanja od 00:30 do 05.00

 • Obvezna uporaba mask v zaprtih in odprtih prostorih

 

Področja (oranžna) za katera veljajo zgoraj navedeni ukrepi so:

 • vzhodna Atika

 • severni del Aten

 • zahodna Atika

 • zahodni del Aten

 • otoki , ki spadajo pod Atiko

 • južni del Aten

 • Center Aten

 • Pirej

 • Ahaia

 • Viotia

 • Heraklion

 • Solun

 • Thira (Santorini)

 • Ioannina

 • Kardica

 • Zakinthos

 • Larissa

 • Lesvos

 • Mikonos

 • Pella

 • Samos

 • Serres

 • Trikala

 

Rdeči območji  sta Kozani, Kastoria.

 

Od 1. julija 2020 naprej lahko v Grčijo brez omejitev potujejo vsi državljani EU, Velike Britanije, Norveške, Lichtensteina, Švice in Islandije. Prav tako lahko z negativnim testom na COVID-19 v Grčijo potujejo tudi državljani Avstralije, Kanade, Gruzije, Japonske, Nove Zelandije, Ruande, Južne Koreje, Tajske, Tunizije, Urugvaja in ZAE

 

Več informacij je na voljo na spodnji povezavi grškega zunanjega ministrstva:

https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html

 

Grčija za potnike iz Albanije, Belgije, Bolgarije, Češke, Malte, Severne Makedonije, Poljske, Romunije, Španije, Madžarske, Izraela, Rusije in Združenih arabskih emiratov uvaja obvezen negativni test na COVID-19 (ki ni starejši od 72 ur) pri vstopu v državo. 

 

Vsi potniki, ki bodo v Grčijo prispeli prek grških mednarodnih letališč, prek pristanišč ali po kopnem morajo od 1. julija naprej najmanj 24 ur pred potovanjem izpolniti poseben online formular, tkim. Passenger Locator Form, ki se nahaja na spodnji povezavi:

https://travel.gov.gr/#/ 

  

Od grških kopenskih mej je odprta le grško-bolgarska meja (mejni prehod Promachonas). Od 15. 7. 2020 morajo vse osebe (ne glede na državljanstvo), ki v Grčijo vstopajo prek tega mejnega prehoda predložiti negativen COVID-19 test. Izjema so le poklicni vozniki tovornjakov, njim negativnega COVID-19 testa ni potrebno imeti.  Test ne sme biti starejši od 72 ur (z metodo PCR, rezultati v angleškem jeziku, jasno naveden ime in priimek ter številko potovalnega dokumenta s katerim se bo oseba identificirala na meji).  

Vstop v Grčijo iz Albanije, Severne Makedonije in Turčije ni mogoč.

Od mednarodnih pristanišč sta odprti le pristanišči v Patrasu in Igumenitsi. Rekreacijskim plovilom iz tujih pristanišč (jadrnice, motorni čolni, jahte itd.) je vplutje v vsa ostala grška pristanišča še vedno prepovedano. Možen je le yachting v primeru najema plovil v Grčiji.

Na mednarodnih letališčih, pristaniščih in kopenskih mejnih prehodih bodo pristojne grške službe delale naključne teste na potnikih, ki bodo vstopali v državo. V primeru pozitivnega testa na COVID-19 je obvezna 14-dnevna karantena. Več informacij o tem, kaj sledi, če med dopustom v Grčiji zbolite za COVID-19, si lahko preberete na spodnji povezavi v angleškem jeziku:

https://news.gtp.gr/2020/07/02/what-happens-if-i-get-covid-19-on-my-holidays-in-greece/

 

S 15. 6. 2020 se odpirajo vsi muzeji v Grčiji, prav tako so odprta tudi vsa arheološka najdišča.

Pred vkrcanjem na grške trajekte, ki celino povezujejo z otoki, morajo potniki izpolniti poseben formular z osebnimi podatki, ki ga dobijo v ladijskih agencijah in v pristaniščih. Formular oddajo ob vkrcanju skupaj z ladijsko vozovnico.

Slovenskim državljanom v Grčiji svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Slovenskim turistom v Grčiji svetujemo tudi, da se pred prihodom na dopust pri ponudniku storitev/organizatorju potovanja pozanimajo, kako je s plačilom stroškov morebitne karantene in zamaknjenih odhodov v domovino v primeru okužbe s COVID-19.

 

Več informacij o koronavirusu v Grčiji in koristne spletne povezave najdete tudi na spletni strani grškega ministrstva za zunanje zadeve:

Uporabne telefonske številke:

V Sloveniji lahko informacije v zvezi s CODIV-19 dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: +386 31 646617.

Drugod v Grčiji v primeru simptomov lahko pokličete na številko Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 210 521 2054 ali na nujno telefonsko številko 1135, ki deluje 24/7.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za preprečevanje okužbe s COVID-19 priporoča predvsem redno umivanje rok z vodo in milom ter pravilno higieno pri kašlju.

 

CIPER (nazadnje posodobljeno 23. 10. 2020)

 

Potniki iz Slovenije od 24. 9. ne morejo več vstopati na Ciper.

 

Ciprsko Ministrstvo za zdravje je 6. 10. 2020 posodobilo seznam epidemiološko varnih in nevarnih držav. Nov seznam začne veljati 9. 10. 2020. Potniki iz Slovenije od 24. 9. ne morejo več vstopati na Ciper. Slovenija je bila s seznama B (možen vstop na Ciper z negativnim izvidom na COVID-19) uvrščena na seznam C (prepoved potovanj na Ciper). 

Države na seznamu A (brez omejitev pri potovanju na Ciper): Nemčija, Latvija, Finska, Avstralija, Nova Zelandija, Južna Koreja, Tajska.

Potnike, ki na Ciper prihajajo iz Grčije opozarjamo, da je od 6. 8. 2020 Grčija na seznamu držav B, kar pomeni, da morajo potniki, ki prihajajo iz Grčiji s seboj imeti največ 72 ur star negativni izvid na COVID-19 (državljani Cipra in tujci s stalnim prebivališčem na Cipru, ki prihajajo iz Grčije, lahko COVID test opravijo na Cipru).

Države na seznamu B (potniki iz teh držav morajo predložiti ne več kot 72 ur star negativni izvid PCR): Danska, Grčija, Estonija, Irska, Italija, Litva, Poljska, Švedska, Združeno kraljestvo, Islandija, Lichtenstein, Norveška, Vatikan, San Marino, Urugvaj, Kitajska, Japonska, Ruanda, Kanada, Srbija. Ciprski državljani, državljani tretjih držav s stalnim bivališčem na Cipru ter diplomati, ki priletijo na Ciper iz držav na seznamu B, bodo test za COVID-19 lahko opravili takoj po prihodu na Ciper.

Seznam C (epidemiološko nevarnih držav): Avstrija, Belgija, Bolgarija, Francija, Hrvaška, Luksemburg, Romunija, Španija, Malta, Nizozemska, Madžarska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Češka, Andora, Monako, Švica, Alžirija, Gruzija, Maroko, Črna gora Tunizija. Za vstop potnikom iz držav na seznamu C je vstop na Ciper dovoljen samo pod posebnimi pogoji in izjemoma. 

Seznam držav A, B in C je pripravilo medvladno telo na podlagi epidemiološke slike v posameznih državah. Seznam se bo glede na epidemiološko stanje v posameznih državah sproti dopolnjeval.

 

Več informacij in sezname držav lahko najdete na spodnji spletni strani:

 https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html

 

Vsi potniki (ne glede na kategorijo držav A, B ali C),  ki letijo na Ciper, morajo pred poletom na spletni platformi izpolniti podatke za tkim. Cyprus Flight Pass. Obrazce se v primeru tehničnih težav izjemoma lahko izpolni na roko.  

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/application-process 

 

Uporaba zaščitnih mask je na Cipru od 22. 10. 2020 obvezna na vseh odprtih javnih površinah. V privatnih prostorih se lahko zbere do deset ljudi. V restavracijah za isto mizo lahko sedi le do šest ljudi. Za mesti Paphos in Limassol velja policijska ura od 23h do 5h zjutraj (izjeme le v primeru zdravstvene oskrbe). 

Slovenskim državljanom, ki živijo na Cipru, svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. 

  

Več informacij o koronavirusu na Cipru najdete tudi na spletni strani ciprskega ministrstva za zdravje:

V primeru simptomov ali drugih vprašanj v zvezi s koronavirusom na Cipru, lahko pokličete dežurno telefonsko številko: 1420