Veleposlaništvo RS Atene /Omejitve potovanj v času COVID-19 /

Informacija o cepljenju

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Atenah obvešča državljane Republike Slovenije, ki bivajo v Grčiji, da je na voljo prijava za cepljenje, za izseljence in tiste prebivalce Grčije, ki nimajo grške nacionalne številke zavarovanja (ΑΜΚΑ).

Spletni obrazec za prijavo je samo v grškem jeziku:

https://emvolio.gov.gr/aitisi.

Zahtevani podatki vključujejo: ime in priimek; očetovo ime; številka potnega lista; telefonska številka in e-pošta.

Pogoji za vstop v Grčijo

Vstop je možen preko edinega odprtega kopenskega mejnega prehoda Promahonas, med Bolgarijo in Grčijo ali preko mednarodnih letališč. Kopenski mejni prehodi z Albanijo, Severno Makedonijo in Turčijo so zaprti. Ob vstopu je potrebno predložiti negativen COVID-19 test z metodo PCR, ki ne sme biti starejši od 72 ur (v angleškem jeziku, jasno navedeno ime in priimek ter št. osebnega dokumenta, s katerim se bo oseba identificirala na mejnem prehodu) in obrazec PLF (Passenger Locator Form) ki ga morajo izpolniti vsaj 24 ur pred prihodom na elektronskem naslovu https://travel.gov.gr/.

Obvezna karantena: Potniki, ki prihajajo v Grčijo iz tujine, vključno z državami Evropske unije, se morajo za sedem dni samo-izolirati na naslovu, navedenem na obrazcu za vstop v Grčijo (PLF). Če je obisk krajši, morajo biti v samo-izolaciji ves čas.

Navodila za potnike in letalske družbe za notranje in mednarodne lete v času, ko je država v stanju omejenega gibanja

Grška uprava za civilno letalstvo (CAA) je podaljšala letalske direktive (notams Covid-19) z omejitvami potovanja za domače  (do 15. februarja) in mednarodne lete (do 22. februarja).

Direktiva o zračnem prometu v zvezi z notranjimi leti (redni potniški promet, splošno letalstvo in komercialne poti) je podaljšana do ponedeljka, 15. februarja 2021 do 06:00 zjutraj. Določa, da so na vseh letališčih v državi dovoljena samo nujna domača potovanja (Essential Travel), ki vključujejo potovanja zaradi zdravstvenih razlogov, poslovnih namenov (B2B), iz objektivnih družinskih razlogov (združitev družine) in za vrnitev na stalno prebivališče.

Direktiva o zračnem prometu za mednarodne lete je podaljšana in velja do ponedeljka, 22. februarja 2021 do 06:00 zjutraj. Prepoveduje vstop v Grčijo državljanom tretjih držav, ki niso države Evropske unije in Schengenskega sporazuma. Državljani naslednjih 10 držav so izključeni iz direktive: Združeno kraljestvo, Singapur, Avstralija, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Združeni arabski emirati, Ruska federacija in Izrael.

Obvezna je sedemdnevna karantena za vse prihode iz tujine: Vsi potniki, ki vstopijo v Grčijo iz katere koli tuje države, vključno z državami članicami EU, morajo izvajati ta obvezni previdnostni ukrep doma ali v kraju začasnega prebivališča, navedenem na obrazcu PLF, sedem (7) dni , razen če ostanejo v Grčiji krajše obdobje, v tem primeru začasna omejitev velja za to obdobje, tj. do njihovega odhoda.

Poleg tega bodo za tuje potnike ob prihodu opravljeni vzorčni pregledi, ki temeljijo na postopku, ki ga določa obrazec za potnike (PLF). V primeru, da bodo testi našli pozitivnega potnika, bo karantena veljala 14 dni.

Za Združeno kraljestvo velja 7-dnevna karantena in nov PCR test za njeno ukinitev.

Podaljšano je obvezno izpolnjevanje obrazca PLF za vse potnike mednarodnih letov v Grčijo. Prav tako je obvezno izpolniti obrazec PLF za potnike mednarodnih letov, ki imajo stalno prebivališče v Grčiji in odhajajo z grških letališč.

Začasna prekinitev letov med Grčijo in Turčijo se podaljša. Za potnike iz Ruske federacije (stalni prebivalci) ostajajo naslednje omejitve: prihodi le na letališča Atene, Solun in Heraklion ter največ 500 potnikov na teden.

Vsi potniki mednarodnih letov  lahko vstopijo v Grčijo  samo z negativnim testom PCR Covid-19, ki je opravljen do 72 ur pred prihodom. Potniki bodo testirani tudi ob vstopu na grško ozemlje na podlagi PLF.

Več informacij je na voljo na spodnji povezavi grškega zunanjega ministrstva: https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html

Omejitveni ukrepi v Grčiji zaradi pandemije covid-19

(nazadnje posodobljeno 11. februarja 2021)

Zaradi pandemije Covid-19 je v Grčiji uvedenih več ukrepov, ki se prilagajajo epidemiološki sliki. Velja policijska ura ponoči od 21.00 do 5.00 ure in omejitev gibanja podnevi. Podnevi je poleg odobrenega odhoda ali vrnitve z dela s potrdilom delodajalca odobrenih šest izjem (z identifikacijo), ki jih je potrebno najaviti s SMS na 13033:

 • obisk lekarne ali obisk zdravnika (SMS - 1. možnost)
 • oditi v supermarket, če ni mogoče dostaviti živil (SMS - možnost 2)
 • obiskati pisarno javne službe s predvidenim sestankom in v banko, samo če spletne transakcije niso možne (SMS - možnost 3)
 • zagotavljanje pomoči ljudem v stiski ali spremljanje mladih učencev (mladoletnikov) v šolo in nazaj (SMS - možnost 4)
 • na pogreb pod pogoji, ki jih določa zakon, ali če morajo razvezani / ločeni starši iti ven zaradi razlogov, ki zadevajo njihovega otroka / otroke (SMS - možnost 5)
 • za vadbo na prostem  ali sprehajanje hišnega ljubljenčka, posamezno ali kvečjemu v parih, in pri tem upoštevati potrebno razdaljo 1,5 metra (SMS - možnost 6)

Ponoči je gibanje (z identifikacijo) v Grčiji dovoljeno izključno iz naslednjih razlogov:

 • Delo (s potrdilom delodajalca tipa A, brez pošiljanja SMS-a)
 • zdravje (SMS - možnost 1)
 • Telovaditi na prostem (blizu stalnega prebivališča) in sprehajati hišnega ljubljenčka (SMS - možnost 6)

Upoštevati je treba, da gibanje za lov ali ribolov ni dovoljeno. Obe dejavnosti sta trenutno v državi prepovedani.

Novi ukrepi za Atene in Atiko, ki so začeli veljati v četrtek, 11. februarja 2021 ob 06.00 uri bodo predvidoma veljali do nedelje, 28. februarja 2021.

Zaprte so šole vseh stopenj izobrazbe, vrtci in predšolske ustanove. Izjema: specialne šole s fizično prisotnostjo.

Cvetličarne bodo zaradi Valentinovega lahko obratovale le za vikend, 13. in 14. februarja. Delovanje poteka s Click-inside, to pomeni, da se kupec dogovori za sestanek in obišče trgovino. Ukrep je izjemen, saj so cvetličarji zaradi praznika vnaprej naročili tone cvetja.

Policijska ura od ponedeljka do petka med 21. in 5. uro,  ob sobotah in nedeljah podaljšana od 18. do  5. ure.

Gibanje: s sporočilom SMS na številko 13033 ali z lastnoročno izpolnjenim obrazcem ali zapisom in s 6 znanimi možnostmi. Dovoljeno je gibanje med različnimi občinami.

Gibanje med različnimi regijskimi enotami ni dovoljeno z izjemo razlogov znanih od 7. novembra 2020: to so delo, zdravstveni razlogi, vrnitev v glavno prebivališče (enkrat!), študenti pod določenimi pogoji, ločeni starši za obisk otrok, pogrebi, kmetijska trgatev pridelkov. Potrebni dokumenti morajo biti na voljo.

Maske: Obvezna uporaba v zaprtih prostorih in na prostem

Trgovine in storitve, ki lahko delujejo: trgovine z živili (supermarketi, trgovine, pekarne itd.); lekarne; trgovine za hišne ljubljenčke; telekomunikacijske trgovine shranjujejo samo za plačila računov, podaljšanje predplačnikov, popravila; optika in ušesne naprave kupujejo samo po predhodnem dogovoru, poslovalnice operaterja Wings samo s predhodnim dogovorom; cvetličarne samo od 13. do 14. februarja 2021 - čas obratovanja od 9. do 17.30; trgovine na drobno samo s spletnim naročilom in kurirjem; kemično čiščenje; bencinske črpalke; KTEO (tehnični pregledi); popravila vozil.

Supermarketi, trgovine z živili lahko obratujejo od ponedeljka do petka od 7.00 do 20.30, ob sobotah od 7.00 do 17.30; v nedeljo samo pekarne, slaščičarne do 17.30. Supermarketi lahko obratujejo samo za pripravo spletnih pošiljk. Lekarne in bencinske črpalke delujejo v skladu s svojimi posebnimi urniki delovanja. KTEO (tehnični pregledi) in servisne delavnice obratujejo do 20.30 in ob sobotah do 17.30. Tržnice na prostem (laiki) so odprte tudi ob sobotah.  Živilsko-gostinski sektor obratuje samo z dostavo, odvozom in vožnjo skozi (Drive-through). Nakupovanje in druge storitve se izvajajo z pošiljanjem sms no 13033 in izbiro možnosti <2>. Najdaljši dovoljeni čas nakupa je omejen na 2 uri. Kioski obratujejo 24 ur na dan. Taksiji in zasebna vozila lahko prevažajo 2 osebi poleg voznika, izjeme pri mladoletnih otrocih.

V bolnišnicah je dovoljeno spremstvo ene osebe na bolnika z upoštevanjem razdalje 1,5 m, razen med stikom z zdravnikom. Omejitev operacij do 80%, razen onkologije, nujnih primerov in posebnih bolnišnic.

V domovih za ostarele ni dovoljen obisk

V cerkvah se verski obredi opravljajo brez navzočnosti ljudi. Pogrebi, poroka, krst z največ 9 osebami. Kozmetične storitve, kot so frizerji, urejanje nohtov itd., so ukinjene.

Več informacij je na voljo na spodnji povezavi grškega zunanjega ministrstva:

https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html

Slovenskim turistom v Grčiji svetujemo tudi, da se pred prihodom na dopust pri ponudniku storitev/organizatorju potovanja pozanimajo, kako je s plačilom stroškov morebitne karantene in zamaknjenih odhodov v domovino v primeru okužbe s COVID-19.

Slovenskim državljanom v Grčiji svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Več informacij o koronavirusu v Grčiji in koristne spletne povezave najdete tudi na spletni strani grškega ministrstva za zunanje zadeve:

https://www.mfa.gr/en/coronavirus-covid-19-useful-information.html

ali na

https://greecehealthfirst.gr/

Uporabne telefonske številke:

V Sloveniji lahko informacije v zvezi s COVID-19 dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: +386 31 646617.

Drugod v Grčiji v primeru simptomov lahko pokličete na številko Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 210 521 2054 ali na nujno telefonsko številko 1135, ki deluje 24/7.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za preprečevanje okužbe s COVID-19 priporoča predvsem redno umivanje rok z vodo in milom, nošenje maske, pravilno higieno pri kašlju in ohranjanje razdalje najmanj 1,5 m.

POMEMBNO OPOZORILO ZA SLOVENSKE DRŽAVLJANE, KI SE Z VOZILOM VRAČAJO IZ GRČIJE V SLOVENIJO

Slovenski državljani, ki se v času omejitve gibanja (lockdown) želijo z avtom vrniti nazaj v Slovenijo, se morajo obrniti na slovensko veleposlaništvo v Atenah, da jim izda potrdilo, kdaj in po kateri poti se vračajo nazaj v domovino. Potrdilo mora vsebovati osebne podatke potnika, številko osebnega dokumenta, znamko in registrsko tablico vozila ter naslov in čas odhoda.

POGOJI ZA VSTOP NA CIPER

(nazadnje posodobljeno 11. februarja 2021)

Po osveženi kategorizaciji držav spada Republika Slovenija med države visokega rizika – kategorija C in potniki iz Slovenije nimajo prostega vstopa na Ciper. 

Države na seznamu A (brez omejitev pri potovanju na Ciper): Avstralija, Nova Zelandija, Singapur, Tajska.

Države na seznamu B (potniki iz teh držav morajo predložiti ne več kot 72 ur star negativni izvid PCR):  Finska, Grčija, Islandija, Nemčija, Norveška, Vatikan, San Marino, Kitajska, Japonska, Ruanda. Ciprski državljani, državljani tretjih držav s stalnim bivališčem na Cipru ter diplomati, ki priletijo na Ciper iz držav na seznamu B, bodo test za COVID-19 lahko opravili takoj po prihodu na Ciper.

Vse druge države spadajo v kategorijo C in nimajo prostega vstopa. Potniki iz Slovenije že od 24. septembra 2020 ne morejo več vstopati na Ciper, razen v izjemnih primerih.

Iz kategorije držav C ali preko držav C lahko potujejo:

 • Ciprski državljani s stalnim prebivališčem v Republiki Ciper in njihovi družinski člani (tuji zakonci in njihovi mladoletni otroci).
 • Osebe, ki zakonito prebivajo v Republiki Ciper.
 • Osebe, ki jim je dovoljen vstop v Republiko Ciper na podlagi Dunajske konvencije.
 • Osebe, ne glede na državljanstvo, ki imajo posebno dovoljenje Republike Ciper, opredeljeno v Odloku o nalezljivih boleznih.

Obrazec cyprusflightpass.gov.cy/en/quick-check ostaja obvezen tudi pri izjemah.

Seznam držav A, B in C je pripravilo medvladno telo na podlagi epidemiološke slike v posameznih državah. Seznam se bo glede na epidemiološko stanje v posameznih državah sproti dopolnjeval.

Več informacij in sezname držav lahko najdete na spodnji spletni strani:

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html

Vsi potniki (ne glede na kategorijo držav A, B ali C),  ki letijo na Ciper, morajo pred poletom na spletni platformi izpolniti podatke za tkim. Cyprus Flight Pass. Obrazce se v primeru tehničnih težav izjemoma lahko izpolni na roko.  

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/application-process

Omejitveni ukrepi NA CIPRU zaradi pandemije COVID-19

(nazadnje posodobljeno 11. februarja 2021)

Zaradi pandemije Covid-19 je na Cipru uvedenih več ukrepov, ki se prilagajajo epidemiološki sliki. Velja policijska ura ponoči od 21.00 do 5.00 ure in omejitev gibanja podnevi.

Gibanje med policijsko uro je izjemoma dovoljeno iz naslednjih razlogov:

 1. odhod na delo in vrnitev z dela s predložitvijo obrazca A, ki ga izpolni in podpiše delodajalec.
 2. zaradi neizogibne nujnosti, tj. odhod v zdravstveni dom ali bolnišnico ali lekarno ali k veterinarju za nujne zdravstvene primere ali za nujno pomoč ljudem, ki ne morejo skrbeti zase ali se morajo zaščititi.

Gibanje podnevi po izjemi je dovoljeno dvakrat na dan. Razlogi za gibanje razen odhoda na delo in vrnitve z dela, ki se dokazuje s predložitvijo obrazca A:

 1. obisk lekarne, obisk zdravnika ali darovanje krvi ali laboratorijske preiskave Covid-19 ali cepljenje;
 2. obisk trgovine z najnujnejšimi dobrinami / storitvami, vključno s prevozom;
 3. odhod v banko za transakcije, ki niso na voljo na spletu;
 4. nujno potrebni obiski javnih služb ali služb širšega javnega sektorja in lokalnih oblasti ali zasebnih podjetij, ki delujejo brez začasne ustavitve;
 5. pomoč ljudem, ki ne morejo skrbeti zase, ali ljudem, ki se morajo zaščititi ali so v samo-izolaciji in / ali v krajih prisilne izolacije (karantene) ali na obisku doma;
 6. telesna dejavnost ali posamezni športi, ki se izvajajo na območjih, kjer je dostop dovoljen;
 7. odhod v cerkev k maši ali na druge vrste verskega bogoslužja ali na individualno molitev ali na obred, npr. pogreb, poroka, krst;
 8. kateri koli drug razlog, ki je lahko upravičen z ukrepi za zaprtje (lockdown);
 9. odhod v kino, gledališče. frizerski salon, brivnico, kozmetični salon in salon za tetoviranje.

Točka 8. vključuje tudi naslednje:

gibanje razvezanih ali ločenih staršev, ki je potrebno za nemoteno komunikacijo med starši in otroki;

 • odhod na specializirane terapije za invalide ali kronične bolezni skupaj z njihovim negovalcem;
 • vožnja vojaka iz in v vojašnico; 
 • odhod na letališči Larnaca in Paphos in prevoz z oseb z letališča za prevoz oseb ob predložitvi dokazila (vozovnice), ki prikazuje dan in / ali čas prihoda, odhoda;
 • gibanje kmetov in živinorejcev pod pogojem z ustreznimi dokazi
 • obiskovanje in vrnitev iz zavetišč za živali zaradi oskrbe ali hranjenja potepuških živali, pod pogojem, da ima oseba potrdilo, ki ga je potrdila priznana organizacija za dobro počutje živali, in ustrezno obvestilo veterinarske službe.

Gibanje med okrožji je dovoljeno, če namen spada med devet (9) možnih izjem in ne presega treh (3) ur.

Družabna srečanja doma so prepovedana, z izjemo obiskov do štirih oseb, če gre za sorodnike 1. ali 2. reda. V hišah / stanovanjih  ne smejo potekati zabave za poroke in krste.

Obisk doma pa je dovoljen z namenom:

 • skrb za mladoletnike in invalide v obdobju / trajanju, ko je na njihovem delovnem mestu fizična prisotnost staršev / skrbnikov (npr. osebje vrtcev, vzgojitelji, skrbniki, negovalci itd.).
 • zagotavljanje pomoči ljudem, ki ne morejo skrbeti zase (zdravila, oskrba posameznikov, preskrba s hrano itd.). Razume se, da bi morale take osebe sprejeti vse osebne zaščitne ukrepe in ostati le razumno obdobje, potrebno za oskrbo posameznika, da ga ne bi ogrozile.
 • delo strokovnjakov, kot so električarji, vodovodarji, gospodinje, vrtnarji, slikarji itd., pa tudi zdravstveni delavci (fizioterapevti, logopedi, delovni terapevti, patronažne medicinske sestre itd.) le v razumnem času, potrebnem za njihovo delo.

Prepovedan je dostop do družabnih srečanj na javnih in zasebnih prostorih za sestanke, in sicer na trgih, v parkih, izletiščih, marinah, plažah, peš conah itd.

Dostop je dovoljen samo do parkov in plaž, izključno za namene telesne vadbe.

Dostop do naravnih poti je prepovedan tako za osebno vadbo kot tudi za druge namene.

Od 8. februarja je dovoljena prisotnost do 50 vernikov v krajih verskega čaščenja, če upoštevajo zdravstvene protokole (razdalje, maske, največje število oseb glede na prostor).

Osebe, mlajše od 65 let pridobijo dovoljenje za gibanje po izjemi s pošiljanjem SMS na številko 8998 ciprskega operaterja IVR. Ljudje, starejši od 65 let, lahko za gibanje izjemoma uporabljajo obrazec B. Zaposlenim, ki gredo na delo in se vračajo z dela, ni treba poslati sporočila SMS. Predložiti morajo obrazec A, ki ga je podpisal delodajalec.

Poleg tega SMS ni potreben za:

 • gibanje invalidov in oseb, ki spadajo v spekter avtizma, skupaj z njihovimi negovalci;
 • prevoz mladoletnih otrok iz vrtcev in vrtcev, vrtcev, dnevnih centrov, osnovnih šol, osnovnih šol in specialnih šol ter dijakov tretjega letnika Liceja;
 • za sprehajanje domače živali (v radiju 500 m od njihovega prebivališča), pod pogojem, da ne presegajo dveh oseb, razen mladoletnih otrok.

Ciprski državljani bi morali uporabljati številko osebne izkaznice, evropski državljani in državljani tretjih držav pa svojo registracijsko številko tujca (ARC) ali svoje potrdilo o registraciji ali dovoljenje za prebivanje; številka tujega potnega lista ali osebne izkaznice, številka diplomatskega potnega lista.

Na SMS bodo na voljo štirje različni odgovori: odobritev, zavrnitev zaradi strukture sporočila, zavrnitev zaradi prekoračitve največjega dovoljenega števila gibanj in zavrnitev zaradi neupoštevanja policijske ure.

Odobritev bo veljavna v razumnem časovnem obdobju, odvisno od kategorije iskanega gibanja.

Ljudje morajo imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list ali drug osebni dokument, če jih ustavi policija.

Tisti, ki imajo težave s številko 8998, lahko pokličejo 80012012 s ciprskih telefonskih številk in +357 22 285777 za tuje številke od 5. do 21. ure.

Spletno mesto www.pio.gov.cy/coronavirus vsebuje izčrpne informacije o tem, kako v izjemnih primerih pridobiti dovoljenje za gibanje.

Slovenskim državljanom, ki živijo na Cipru, svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Več informacij o koronavirusu na Cipru najdete tudi na spletni strani ciprskega ministrstva za zdravje:

https://www.moh.gov.cy/moh/moh.nsf/All/0D5A0919CACA4BF8C225851B003E098C

in na spletni strani

www.pio.gov.cy/coronavirus

V primeru simptomov ali drugih vprašanj v zvezi s koronavirusom na Cipru, lahko pokličete dežurno telefonsko številko 1420.