Veleposlaništvo RS Atene /Izredni dogodki /

COVID-19

GRČIJA (nazadnje posodobljeno 3. 7. 2020)

 

Grško ministrstvo za turizem je 29. 5. 2020 objavilo seznam 29 držav iz katerih bodo turisti od 15. 6. 2020 brez omejitev lahko potovali na grška mednarodna letališča. Na seznamu so poleg Slovenije še Albanija, Avstralija, Avstrija, Severna Makedonija, Bolgarija, Nemčija, Danska, Švica, Estonija, Japonska, Izrael, Kitajska, Hrvaška, Ciper, Latvija, Libanon, Litva, Malta, Črna gora, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, Madžarska, Romunija, Srbija, Slovaška, Češka in Finska. Seznam je bil 1. julija dopolnjen še z nekaterimi drugimi državami iz katerih se v Grčijo prav tako lahko potuje brez omejitev. Povzetek je dostopen s klikom na spodnji povezavi:

https://news.gtp.gr/2020/07/01/greece-opens-to-tourism-who-can-come-safety-rules/?utm_source=GTP+headlines+list&utm_campaign=f762fbfd73-Headlines+Newsletter+2-7-2020&utm_medium=email&utm_term=0_742e571d31-f762fbfd73-64927937

 

 

Vsi potniki, ki bodo v Grčijo prispeli prek grških mednarodnih letališč, prek pristanišč ali po kopnem morajo od 1. julija naprej najmanj 48 ur pred potovanjem izpolniti poseben online formular, tkim. Passenger Locator Form, ki se nahaja na spodnji povezavi:

https://travel.gov.gr/#/ 

  

Od grških kopenskih mej je odprta le grško-bolgarska meja (mejni prehod Promachonas). Vstop v Grčijo iz Albanije, Severne Makedonije in Turčije ni mogoč.

Od mednarodnih pristanišč sta odprti le pristanišči v Patrasu in Igumenitsi. Rekreacijskim plovilom iz tujih pristanišč (jadrnice, motorni čolni, jahte itd.) je vplutje v vsa ostala grška pristanišča še vedno prepovedano. Možen je le yachting v primeru najema plovil v Grčiji.

Na mednarodnih letališčih, pristaniščih in kopenskih mejnih prehodih bodo pristojne grške službe delale naključne teste na potnikih, ki bodo vstopali v državo. V primeru pozitivnega testa na COVID-19 je obvezna 14-dnevna karantena. Več informacij o tem, kaj sledi, če med dopustom v Grčiji zbolite za COVID-19, si lahko preberete na spodnji povezavi v angleškem jeziku:

https://news.gtp.gr/2020/07/02/what-happens-if-i-get-covid-19-on-my-holidays-in-greece/

S 15. 6. 2020 se odpirajo vsi muzeji v Grčiji, prav tako so odprta tudi vsa arheološka najdišča.

V javnosti je obvezna uporaba mask (trgovine, uradi ipd.), prav tako je raba mask obvezna na letališčih, letalih in na vseh grških ladjah.

Pred vkrcanjem na grške trajekte, ki celino povezujejo z otoki, morajo potniki izpolniti poseben formular z osebnimi podatki, ki ga dobijo v ladijskih agencijah in v pristaniščih. Formular oddajo ob vkrcanju skupaj z ladijsko vozovnico.

Slovenskim državljanom v Grčiji svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Slovenskim turistom v Grčiji svetujemo tudi, da se pred prihodom na dopust pri ponudniku storitev/organizatorju potovanja pozanimajo, kako je s plačilom stroškov morebitne karantene in zamaknjenih odhodov v domovino v primeru okužbe s COVID-19.

 

Več informacij o koronavirusu v Grčiji in koristne spletne povezave najdete tudi na spletni strani grškega ministrstva za zunanje zadeve:

Uporabne telefonske številke:

V Sloveniji lahko informacije v zvezi s CODIV-19 dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: +386 31 646617.

Drugod v Grčiji v primeru simptomov lahko pokličete na številko Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 210 521 2054 ali na nujno telefonsko številko 1135, ki deluje 24/7.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za preprečevanje okužbe s COVID-19 priporoča predvsem redno umivanje rok z vodo in milom ter pravilno higieno pri kašlju.

 

CIPER

Ciprsko Ministrstvo za zdravstvo je 22. 5. 2020 objavilo dve listi držav, za katere ne velja več prepoved poletov na Ciper. Lista začne veljati 9. 6. 2020. Poleg Slovenije so na listi A še Grčija, Malta, Bolgarija, Norveška, Avstrija, Finska, Madžarska, Izrael, Danska, Nemčija, Slovaška in Litva. Na listi B pa so Švica, Poljska, Romunija, Hrvaška Estonija in Češka.

Seznam držav A in B je pripravilo medvladno telo na podlagi epidemiološke slike v posameznih državah. Seznam se bo glede na epidemiološko stanje v posameznih državah sproti dopolnjeval in možno je, da bo na seznam v naslednjih dneh in tednih vključena še kakšna država.

Ciprski akcijski plan oživitve turizma bo imel dve fazi, prva od 9. 6. 2020 do 19. 6. 2020 in druga od 20. 6. 2020 naprej.

 

Vsi potniki, ki letijo na Ciper, morajo pred poletom na spletni platformi izpolniti podatke za tkim. Cyprus Flight Pass. Obrazce se v primeru tehničnih težav izjemoma lahko izpolni na roko.  

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/application-process 

 

V prvi fazi bodo vsi obiskovalci, ki prihajajo iz katere koli od obeh kategorij držav, morali predložiti dokaz o negativnem testu na koronavirus, opravljenem v 72 urah pred vkrcanjem na letalo.

 

 

Ciprski državljani in ljudje s stalnim prebivališčem na Cipru, ki se vračajo na otok, bodo lahko test opravili takoj po prihodu na Ciper, do rezultatov testa pa bodo morali ostati v samoizolaciji.

 

 

V drugi fazi potnikom, ki potujejo iz držav kategorije A, ne bo več treba predložiti negativnega testa na koronavirus, ta zahteva bo ostala le za turiste iz držav kategorije B.

 

 

Državljanom držav, ki niso na seznamu, bodo lahko potovali na Ciper le v primeru, če so zakoniti rezidenti Cipra ali če bodo od ciprskih oblasti dobili posebno dovoljenje za potovanje na Ciper (posebno dovoljenje  bo mogoče dobiti ob predložitvi negativnega testa na koronavirusa, pridobljenega 72 urah pred vkrcanjem na letalo).

 

 

Turisti, ki bodo na Ciper prispeli brez vnaprejšnjega testa na koronavirus, ga bodo lahko opravili tudi po prihodu na Ciper. V tem primeru bodo morali en dan oziroma do izdaje rezultatov laboratorija ostati v posebej za to določeni nastanitvi.

 

 

Vsi potniki z državljanstvom države, ki ni vključena na seznam, bodo morali ostati v karanteni dva tedna in bodo morali prevzeti stroške laboratorijskega testa na koronavirus, vseh stroškov, povezanih s karanteno, in vseh prevoznih stroškov, ki bi pri tem nastali.

 

 

Ciprski hoteli se bodo odprli 1. 6. 2020 ob strogem upoštevanju navodil ministrstva za zdravje.

     

Slovenskim državljanom, ki živijo na Cipru, svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. 

  

Več informacij o koronavirusu na Cipru najdete tudi na spletni strani ciprskega ministrstva za zdravje:

V primeru simptomov ali drugih vprašanj v zvezi s koronavirusom na Cipru, lahko pokličete dežurno telefonsko številko: 1420