Veleposlaništvo RS Atene /Konzularne informacije /Opozorilo potnikom /

Grčija potrdila prvi primer okužbe s koronavirusom

Grčija je konec februarja in v začetku marca 2020 potrdila prvih nekaj primerov okužb s koronavirusom. Slovenskim državljanom, ki potujejo v Grčijo, svetujemo, da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Več o pogojih vstopa v Grčijo v času pandemije si lahko preberete pod zavihkom "izredni dogodki".  

 

Bolezen Zahodnega Nila

Pristojni grški organi v času poletja svarijo obiskovalce države, da se zaščitijo pred piki komarjev. Lanski izbruh bolezni Zahodnega Nila, ki jo prenašajo komarji, je po podatkih grškega centra za prenosljive bolezni dokazal, da je bolezen v Grčiji precej razširjena. Leta 2018 so v Grčiji obravnavali 316 primerov okužbe z virusom in 50 smrtnih žrtev, kar je največ po letu 2012. Grški nacionalni urad za javno zdravje poudarja, da je do okužb z boleznijo Zahodnega Nila prišlo tako v urbanih (vključno z Atenami in Solunom), kot tudi ruralnih delih države, zato previdnost in zaščitni ukrepi pred piki komarjev ne bodo odveč kjerkoli v Grčiji.   

V večini primerov okuženi z virusom ne bodo pokazali nobenih simptomov, pri približno 20% bolnikov se pokažejo blagi in gripi podobni simptomi, vključno z zvišano telesno temperaturo, glavoboli in splošnimi bolečinami. Le pri 1% oseb se okužba z virusom Zahodnega Nila razvije v hudo bolezen.

Zaščitni ukrepi

Odgovorni priporočajo nošenje dolgih rokavov in uporabo zaščitnih sredstev proti komarjem. Najučinkovitejši za preprečevanje pikov so še vedno komarniki in mreže proti komarjem.