Veleposlaništvo RS Atene /Konzularne informacije /Konzularno poslovanje na Cipru /

KONZULARNO POSLOVANJE NA CIPRU

Poudarjamo, da je nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom na severnem delu Cipra lahko omejeno, saj angažiranje uradnih ciprskih organov na tem območju ni možno, pogoji posredovanja slovenskih predstavništev ali predstavništev drugih članic EU v regiji pa so zelo oteženi. Organi Republike Ciper opozarjajo, da so uradni prehodi za vstop na otok letališča in pristanišča na ozemlju Republike Ciper (južni del otoka), mejno črto med južnim in severnim delom pa je možno zakonito prečkati preko sedmih mejnih prehodov: dveh na zahodu (Limnitis/Yesilirmak in Astromeritis/Zodeia), treh v Nikoziji (Ayios Dometios/Metehan, palača Ledra in Ledra/Lokmaci - slednja dva prehoda sta namenjena pešcem in kolesarjem) in dveh na vzhodu (Pergamos/Pyla in Ayios Nicolaos/Strovilia).

Slovenijo na Cipru vizumsko zastopa Slovaška
S 1.7.2011 se izvaja Sporazum med Slovenijo in Slovaško o zastopanju v vizumskih postopkih na Cipru. Državljani tretjih držav, ki želijo vstopiti v Slovenijo, tako lahko podajo vlogo za izdajo schengenskega vizuma C na Veleposlaništvu Slovaške republike v Nikoziji. Le-to vizumsko vlogo avtonomno obravnava v skladu z določili Vizumskega zakonika. Vizno zastopanje Slovenije s strani Slovaške velja zgolj za izdajanje schengenskih vizumov, za vse ostalo je nadalje pristojno Veleposlaništvo RS v Atenah.

S 1. januarjem 2015 je Slovaško veleposlaništvo v Nikoziji uvedlo elektronski postopek oddaje vloge za izdajo schengenskega vizuma C. Več informacij najdete na: http://www.mzv.sk/nicosia