Veleposlaništvo RS Atene /Konzularne informacije /Izguba potnega lista ali osebne izkaznice /

IZGUBA/ODTUJITEV POTNE LISTINE RS ALI OSEBNE IZKAZNICE

Če se kot slovenski državljan v Grčiji ali na Cipru nahajate začasno, npr. kot turist, poslovno idr., in ste pogrešili, izgubili ali so vam ukradli vaš potni list ali osebno izkaznico, se obrnite na naše veleposlaništvo, kjer vam lahko izdamo začasni potni list za vrnitev.

Pred postopkom izdaje začasnega potnega lista je potrebno izgubo, pogrešitev ali tatvino prijaviti na lokalni policijski postaji, ki vam izda potrdilo o prijavi izgube ali kraje.

Za potni list za vrnitev je potrebno na veleposlaništvu predložiti:
- originalno potrdilo policije o prijavi izgube oz. kraje dokumenta,
- fotografijo
- plačati konzularno takso v višini 19 €.

Veleposlaništvo pred izdajo potnega lista za vrnitev izvede identifikacijo osebe. Priporočamo vam, da si pred odhodom v tujino priskrbite overjeno fotokopijo potnega lista oziroma osebne izkaznice (katero hranite ločeno od originalnega dokumenta), saj bo postopek ugotavljanja identitete na veleposlaništvu neprimerno hitrejši. 

Potni list za vrnitev je namenjen vrnitvi v Slovenijo oz. državo stalnega ali začasnega bivališča in je časovno omejen za termin in pot potovanja domov, ki ju boste navedli. 

V kolikor bo vaš primer zahtevnejši, boste morali morda spremeniti svoj potovalni načrt oz. datum vrnitve domov.

Državljani RS se v državah, kjer ni diplomatsko-konzularnega predstavništva Slovenije, za pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo katerekoli druge članice EU, ki ima sedež v tej državi. Slovenija na Cipru nima rezidenčnega veleposlaništva, kar pomeni, da lahko slovenskemu državljanu potovalni dokument za vrnitev v Slovenijo (Emergency Travel Document) izda katerokoli veleposlaništvo članice EU, ki ima sedež v Nikoziji.

Pomoč pri zbiranju sredstev za vrnitev v Slovenijo
Veleposlaništvo lahko naveže stik s sorodniki ali prijatelji državljana, ki nima zadostnih finančnih sredstev za vrnitev v Slovenijo, če so ti pripravljeni poslati denar ali financirati vozovnico. Veleposlaništvo mu denarja ne more dati/ posoditi. Sorodniki ali prijatelji lahko nakažejo sredstva na transakcijski račun Veleposlaništva RS v Atenah (PIRAEUS BANK, Leoforos Kifissias 208, GR-15451 Neo Psychiko, Atene, Grčija; št. računa: 6737-126759-881, IBAN: GR92 0171 7370 0067 3712 6759 881, SWIFT-BIC: PIRBGRAA, z navedbo namena nakazila »Ime Priimek – nakazilo sredstev za pomoč Ime Priimek«) in pošljejo kopijo položnice na Ministrstvo za zunanje zadeve RS, ki jo nato posreduje veleposlaništvu. Le na podlagi tega dokazila lahko veleposlaništvo izroči nakazana sredstva. Glede na izkušnje opozarjamo, da je sicer najhitrejša možnost nakazilo preko sistema Western Union. Sorodniki ali prijatelji nakažejo denar na pošti ali preko pisarne Western Uniona v Sloveniji, ki se po prejemu šifre prenosa lahko takoj dvigne v kateri koli pisarni Western Uniona v Grčiji ali na Cipru. Več informacij na www.westernunion.com.