Veleposlaništvo RS Atene /Konzularne informacije /Osebna izkaznica /

OSEBNA IZKAZNICA

Slovenski državljani, ki stalno ali začasno prebivajo v tujini, lahko vlogo za izdajo nove osebne izkaznice vložijo na našem veleposlaništvu. Prosilec mora vlogo podati osebno, saj se v postopku ugotavlja njegova identiteta, skladnost priložene fotografije z dejansko podobo, na vlogo se mora tudi podpisati. Za osebo, ki še ni dopolnila 18 let, ali ki ni poslovno sposobna, vlogo poda zakoniti zastopnik. Otrok mora biti navzoč (izjema so otroci do 8. leta starosti).
 
Za izdajo osebne izkaznice je potrebno predložiti:
1. biometrično fotografijo (Odsvetujemo uporabo avtomatov, predlagamo slikanje brez očal, obraz naj bo brez nasmeha, gledati je potrebno naravnost. Ozadje naj bo svetlo, enobarvno, brez vzorcev, idealno je svetlo-sivo ali svetlo-modro ozadje. Za osebe s svetlimi lasmi je obvezno ne-belo ozadje. Prosimo, preberite nove specifikacije)
2. Staro osebno izkaznico (v kolikor je nimate, pa veljavno javno listino s fotografijo ali drugi dokument za dokazovanje istovetnosti, npr. potni list, rojstni list);
3. Vlogo za izdajo osebne izkaznice (izpolnite jo na veleposlaništvu).

Osebna izkaznica, za katero bo podana vloga na našem veleposlaništvu, bo prosilcu na veleposlaništvu tudi osebno vročena.

Veljavnost osebne izkaznice in konzularna taksa:
- 10 let za odrasle osebe od 18. do 70. leta starosti - konzularna taksa: 76€
- 5 let za otroke od 3. do 18. leta starosti - konzularna taksa: 60€
- 3 leta za otroke do 3. leta starosti - konzularna taksa: 44€

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje osebne izkaznice morate takoj obvestiti lokalno policijo v kraju dogodka in pridobiti policijski zapisnik. Na policiji vztrajajte, da zapisnik sestavijo oz. zapišejo vašo izjavo, v kateri natančno opišite ukradene/izgubljene predmete in navedite njihovo vrednost. Državljan je nato dolžan v roku 8-ih dni (v primeru bivanja v Grčiji/na Cipru pa v 30 dneh) pogrešitev prijaviti na Upravni enoti v RS ali Veleposlaništvu RS v Atenah. Veleposlaništvo sprejema naznanitev pogrešitve osebne izkaznice, ki je takse prosta.

Slovenskim državljanom z veljavno osebno izkaznico je omogočen vstop in bivanje do 90 dni v vseh članicah EU, tudi v Grčiji in na Cipru. V primeru pogrešitve PL se lahko vrnejo v Slovenijo tudi z veljavno osebno izkaznico, tako da jim ni potrebno zaprositi za izdajo potnega lista za vrnitev na Veleposlaništvu RS v Atenah.
 
Za oddajo vloge za novo osebno izkaznico se prosimo na veleposlaništvu predhodno naročite na sloembassy.athens(at)gov.si.