Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
29.11.2017  

Obisk veleposlanice Pipan na Krfu

Veleposlanica Anita Pipan je 27. in 28. novembra 2017 obiskala otok Krf, sedež Jonske regije (ene od 13 administrativnih regij v državi), kjer je opravila pogovore z regionalnim guvernerjem Theodorosom Gallatsatosom, županom občine Krf, Costasom Nikolouzosom, predsednikom gospodarske zbornice Krfa, Georgiosom P. Chondrogiannisem, rektorjem Jonske univerze, profesorjem Vasilios Chrissikopoulos ter direktorico Muzeja Capodistrias, Dario Koskourou. Obiskala je Kapodistriasov grob in nedavno odprt spominski muzej.

Pogovori so potekali zlasti o sodelovanju, povezanem s prvim guvernerjem moderne Grčije Ioannisom Kapodistriasom, katerega predniki po očetovi strani prihajajo iz Kopra, ter o priložnostih za krepitev gospodarskega, meduniverzitetnega in medmestnega povezovanja.

Slovenske institucije s partnerji v  Jonski regiji sodelujejo v okviru medmestnega sodelovanja: mesti Koper in Krf sta pobrateni, obe sta članici Mreže mest Ioannis Capodistrias, v okviru katere potekajo redna srečanja in izvajajo skupni projekti. V letu 2018 bo mreži predsedovala občina Krf, srečanje mest bo potekalo 23.januarja 2018. Na pobudo Krfa je občina Koper izrazila interes za prenos razstave o Kapodistriasu ki jo je pripravila knjižnica Helenskega parlamenta, v Slovenijo (v drugi polovici 2018). Mreža mest Ioannis Capodistrias pripravlja projekt "Kapodistriasove poti", ki naj bi v turistično ponudbo mest, v katerih je Kapodistrias živel in delal, vključili tudi zgodovinske dogodke iz njegovega življenja (op. Kapodistrias se je 1821 kot zunanji minister ruskega carja udeležil Ljubljanskega kongresa).

Muzej Capodistriasa na Krfu je bil po več letih temeljite obnove letos jeseni svečano odprt, direktorica je  izrazila interes za  skupno raziskovalno delo zgodovinarjev, ter za več podatkov o Kapodistrasovih prednikih iz Kopra. Interes za intenzivnejše vključevanje Slovenije v akademske in/ali komemorativne dogodke, organizirane s strani regije in/ali občine sta izrazila tudi guverner in župan.

 

Meduniverzitetno sodelovanje med Jonsko univerzo in Univerzo na Primorskem je v okviru evropskih projektov v preteklih letih že potekalo. Jonska univerza predlaga več skupnih aktivnosti (vključno z mini regionalnimi Erasmus izmenjavami) v okviru mreže jadransko-jonskih univerz (Uniadrinon – virtualna mreža univerz v regiji, ki je nastala v okviru Jadransko-jonske pobude), želijo pa si tudi ustanovitve Kapodistriasove katedre v okviru fakultete za zgodovino (v sodelovanju s partnerji iz držav, povezanih s Kapodistriasom).

Govora je bilo tudi o priložnostih v okviru aktivnosti Jadransko jonske EU makro regije (EUSAIR), na področju varstva okolja, modre rasti, infrastrukturnih povezav in trajnostnega turizma.