Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
26.10.2017  

Komemorativna slovesnost pred spominsko ploščo padlim in pogrešanim Slovencem med 2. svetovno vojno na Kefaloniji

Slovenska veleposlanica v Atenah,  Anita Pipan, je v sklopu obeležitve praznika dneva mrtvih ter 25. letnice sklenitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Grčijo, 24. in 25. oktobra 2017 obiskala otok Kefalonija v Jonskem morju.

Glavni namen obiska je bilo sodelovanje na svečani komemoraciji v spomin na Kefaloniji pobite in pogrešane Slovence v drugi svetovni vojni, katerim sta vladi Republike Slovenije in Helenske republike leta 2002 v kraju Kastro/Livathos postavili spominsko obeležje.

 Iz Slovenije se je slovesnosti udeležil tudi predstavnik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB-NOB), generalni sekretar Aljaž Verhovnik. Svečanega dogodka so udeležili tudi predstavniki lokalnih oblasti, častni konzulki Italije in Francije na Kefaloniji, ter člani združenja L'Associazione italo-greca di Cefalonia "Mediterraneo", ki ohranja spomin na s strani nemške vojske pobite vojake italijanske divizije Acqui.

Veleposlanica Pipan je v imenu vlade Republike Slovenije pred obeležje 25 umrlim in 43 pogrešanim Slovencem, ki so bili med drugo svetovno vojno prisilno mobilizirani v italijansko vojsko, vendar ne oboroženi, in so po kapitulaciji Italije postali žrtve spopadov z Nemci, položila venec. Vence so položili tudi generalni sekretar ZZB-NOB g. Verhovnik, podžupan občine Kefalonija, g. Kekatos, podžupan mestne občine Livathi, g. Kurkumelis ter članica upravnega odbora združenja Mediterraneo, ga. Andreatu.

Veleposlanica Pipan, g. Verhovnik, podžupan Kekatos in podžupan Livathija, Kurkumelis so ob tem imeli krajše priložnostne govore, v katerih so izpostavili komemorativno naravo dogodka ter zavezanost k dialogu, solidarnosti in miru.

Veleposlanica Pipan se je 24. oktobra v prostorih občine Kefalonija srečala s podžupanom Kefalonije Evanglosom Kekatosom ter predstavniki lokalnih institucij. V pogovorih je bil poudarjen pomen ohranjanja kolektivnega spomina na zgodovinske dogodke iz 2. svetovne vojne, ter obravnavane priložnosti za krepitev sodelovanja med Slovenijo in otokom Kefalonijo.

25. oktobra je veleposlanica skupaj s predstavnikom ZZB-NOV ter častno konzulko Italije v Argostoliju obiskala in se vpisala v spominsko knjigo Muzeja o drugi svetovni vojni, ki je letos razširil obseg predstavitve usod slovenskih patriotov na otoku med 2. Svetovno vojno ter obiskovalcem ponuja pisne informacije tudi v slovenskem jeziku.

Spominsko obeležje je bilo letos pred poletjem deležno večje obnove, ki jo je financiralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije, in dostojno ohranja zgodovinski spomin na padle in pogrešane slovenske patriote na Kefaloniji.