Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
09.10.2017  

Postavitev obeležja v mestu Napfaktos/Lepanto, v spomin na zgodovinsko pomorsko bitko leta 1571, v kateri je sodelovala tudi galeja iz Kopra

Slovensko veleposlaništvo v Grčiji in Mestna občina Koper smo 7. oktobra 2017 v mestu Nafpaktos (Lepanto) v spomin na zgodovinsko pomorsko bitko pri Lepantu leta 1571, odkrili spominsko ploščo.

Pomorska bitka pri Lepantu med Turki in krščansko »sveto ligo« jeseni leta 1571 velja za eno največjih pomorskih bitk svojega časa, glede na številčnost udeležbe mornarjev in vojakov. Nekateri zgodovinarji jo označujejo kot »usodno«, saj naj bi vplivala na novejšo zgodovino zahodnega sveta, drugi pa poudarjajo njen nesporen pomen za nadaljnje dogajanje na Sredozemskem in predvsem Jadranskem morju.

V bitki je sodelovala tudi galeja "Il Leone" iz Kopra ki ji je poveljeval Dominik del Tacco. V Kopru, na Carpacciovem trgu, je v spomin na zmago postavljen Justinin steber, ki je nastal leta 1572, in je okrašen s koprskim grbom.

Spominsko ploščo v parku Cervantes, v katerem so že postavljena različna spominska obeležja mest, regij, zgodovinskih društev ali veleposlaništev držav, ki so sodelovale v bitki, sta odkrila slovenska veleposlanica v Grčiji, Anita Pipan, in župan Napfaktosa  Panagiotis Lukopulos. Svečanemu dogodku so prisostvovali predstavniki lokalnih oblasti, medijev, obiskovalci in prebivalci mesta ter predsednik Združenja evropskih mest "Poti v Lepanto", ki povezuje 18 institucij, v glavnem mestnih občin, iz 8 držav, katerih ladje, mornarji in vojaki so sodelovali v bitki pri Lepantu.

Veleposlanica Pipan je spremljala gledališko rekonstrukcijo pomorske bitke v lepantskem pristanišču,  8. oktobra pa je, v skladu z lokalnim običajem, v pristanišče vrgla venec s slovensko trobojnico.