Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
05.10.2017  

AnimaSyros - nagrada slovenskemu animiranemu filmu Nočna ptica

Med 27. septembrom in 1. oktobrom 2017 je na grškem otoku Syros potekal festival animiranega filma – AnimaSyros, najpomembnejši festival animiranega filma v Grčiji in eden izmed 20 najpomembnejših v Evropi.

Več o festivalu na: http://www.animasyros.gr/.

Ob svoji 10. obletnici delovanja so bila letošnja predvajanja posvečena animiranemu filmu Evrope. Festival je aktivno podrlo tudi slovensko veleposlaništvo v Atenah, Slovenijo je s svojim animiranim filmom Nočna ptica zastopala režiserka Špela Čadež. 

Uvodni dogodek festivala je bila svečana otvoritev le-tega v Atenah, v kulturnem centru Aristotle Onassis. Na njem je nagovor v imenu Slovenije imela veleposlanica Republike Slovenije v Atenah mag. Pipan, ki je povedala nekaj besed o razvoju slovenskega animiranega filma, izpostavila pomen kulture za evropsko identiteto ter izrazila pričakovanje za kreativen prispevek AnimaSyros k razpravam o prihodnosti Evrope.

Poleg predvajanja slovenskega filma je gospa Čadež aktivno sodelovala tudi na okrogli mizi o možnostih in spodbudi razvoja animiranega filma ("Europe: Animated stories on the audiovisual sector ").

Predvajan film slovenske režiserke Špele Čadež, Nočna ptica, je prejel tudi posebno nagrado strokovne žirije!

Glede na močno podporo festivalu tudi s strani Evropske komisije je imel festival številno udeležbo predstavnikov filma in ostalih deležnikov iz filmske industrije ter zainteresirane javnosti. Zaradi letošnje teme in posvetitve festivala Evropi je bila številna tudi evropska udeležba. Predvajanje slovenskega animiranega filma je bila dobro izkoriščena priložnost za predstavitev in promocijo slovenske kinematografije ter poglobitev sodelovanja med državama na kulturnem področju.