Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
04.09.2017  

Volitve predsednika: pomembni datumi in načini glasovanja

V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 43/17, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika republike, ki bodo potekale v nedeljo, 22. 10. 2017. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 21. 8. 2017.
 
Volišča bodo odprta na naslednjih predstavništvih:
GK v  Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, VP v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu, VP v Kijevu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Tokiu, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.
 
Volivci, ki v Grčiji stalno prebivate ali ste v Grčiji le začasno, lahko na veleposlaništvu Republike Slovenije v  Atenah v času od 21. 8. 2017 do 27. 9. 2017 potrdite podpis na obrazcu podpore posameznemu predsedniškemu kandidatu.
 
Volivci, ki v Grčiji stalno prebivate, imate v času od 10. 9. 2017 do 6. 10. 2017 možnost osebnega vpogleda v elektronske evidence osebnih podatkov in podaje vloge za popravo napačnih podatkov ali vloge za vpis v evidenco volilne pravice.
 
Volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki imate stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in se boste v času izvedbe volitev nahajali v Grčiji in bi želeli glasovati po pošti iz tujine ali na veleposlaništvu RS v Atenah, imate možnost, da do 21. 9. 2017 do 24. ure to sporočite Državni volilni komisiji.
 
Volivci s stalnim naslovom v tujini, vpisani v posebni volilni imenik (izseljenci), lahko glasujete po pošti ali na veleposlaništvu RS v Atenah ali na posebnem volišču OMNIA v RS, če se boste na dan izvedbe volitev nahajali v RS. Obvestilo za glasovanje na volišču OMNIA lahko posredujete Državni volilni komisiji do 18. 10. 2017 do 24. ure.

Dodatna pojasnila in obrazci so dostopni na spletni strani Državne volilne komisije:
www.dvk-rs.si/index.php/si/arhiv-predsednika-rs/volitve-predsednika-rs-leto-2017
 
ali na portalu e-Uprava:
http://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava-druzba/volitve-referendumi/posebne-oblike-glasovanja.html