Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
09.05.2017  

Politične konzultacije državne sekretarke Sanje Štiglic v Grčiji

Atene, 8. in 9. maj 2017 – Državna sekretarka Sanja Štiglic, ki se mudi na povratnih političnih konzultacijah v Atenah, se je srečala z namestnikom zunanjega ministra za zadeve EU v grškem zunanjem ministrstvu Georgiosom Kartougalosom.

Sogovornika sta slovensko-grške odnose ocenila kot dobre in prijateljske ter pozdravila kontinuiteto rednega dialoga med zunanjima ministrstvoma. Potrdila sta vzajemen interes za intenziviranje odnosov v letu, ko državi praznujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov in se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Posvetila sta se evropskim vprašanjem, s poudarkom na prihodnosti Evropske unije, brexitu, evropskemu socialnemu stebru, migracijah in nadzoru na šengenskih mejah. Izpostavila sta zavzemanje za iskanje skupnih rešitev na evropske izzive, saj si obe državi želita močno, enotno in solidarno Evropsko unijo.

Izmenjala sta poglede na razmere v regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da regija potrebuje podporo Evropske unije pri izvajanju reformnih procesov.

Državna sekretarka Sanja Štiglic se je na povabilo grškega gostitelja udeležila tudi slavnostnega koncerta ob Dnevu Evrope.

V okviru konzultacij je predvideno tudi srečanje s podpredsednikom grškega parlamenta in predsednikom parlamentarnega Odbora za zadeve EU Anastasiosom Kourakisom.