Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
11.04.2017  

15. konferenca predsednikov parlamentov Jadransko – jonske pobude, 6. in 7. april 2017 v Ioannini

Grški parlament je v okviru grškega predsedovanja Jadransko – jonski pobudi (v nadaljevanju JJP) 6. in 7. aprila 2017 v Ioannini, regija Epirus, gostil 15. Konferenco predsednikov parlamentov JJP. Dogodka so se udeležili predsedniki oz. podpredsedniki parlamentov Grčije, Črne gore, BIH, Albanije, Hrvaške in Srbije, predstavnika italijanske poslanske zbornice in senata. V imenu predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Brgleza, se je zaradi nujnih obveznosti slednjega, dogodka udeležila slovenska veleposlanica v Atenah, Anita Pipan.

Predstavniki parlamentov so poudarili pomen parlamentarne diplomacije v okviru Jadransko jonske pobude in EU jadransko-jonske makroregije ter enotno izražali interes za krepitev obeh. V ospredje so postavili nujnost izvajanja takšnih skupnih  projektov, ki bodo regiji prinesli konkretno dodano vrednost in neposredne koristi, ter prispevali h gospodarski, socialni in teritorialni koheziji. Med drugim so izpostavili tudi nujnost ohranjanja EU perspektive držav kandidatk in potencialnih kandidatk za članstvo v EU, potrebo po intenziviranju infrastrukturnih projektov v regiji, nujnost krepitve dialoga z vsemi deležniki v JJP in EUSAIR ter podprli razvoj trajnostnega turizma v regiji.

Glede na svoj specifičen geografski položaj v najbolj severnem delu Sredozemlja, na stičišču Alp, Panonske kotline in Jadranskega morja, se Slovenija močno osredotoča na oblikovanje sinergij, ne le v okviru posamezne makroregije, temveč tudi med makroregijami ter ob podpori in z vključitvijo struktur regionalnih pobud, kot so JPP, Srednje evropska iniciativa in Svet za regionalno sodelovanje (RCC). Makrostrategije v središče postavljajo sodelovanje in povezovanje, kar krepi medsebojno poznavanje, razumevanje in zaupanje ter pomembno vpliva na usklajevanje številnih politik.

Vodje delegacij so sprejeli Skupno izjavo, ter podprli predlog grških gostiteljev za izvedbo srečanja nacionalnih parlamentarnih odborov, ki  pokrivajo Evropski odbor regij. Prihodnja konferenca predsednikov parlamentov JJP bo l.2018 potekala v Italiji.