Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
12.12.2016  

Otvoritev razstave srednjeevropskega modernega porcelana in stekla "Vroče in hladno" - "Hot & Cold", v Solunu

V Solunu je 9.12.2016 potekala  svečana otvoritev razstave srednjeevropskega modernega porcelana in stekla "Vroče in hladno" - "Hot & Cold", ki smo jo skupaj organizirala veleposlaništva Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije v Grčiji.

Slovenija se na razstavi predstavlja s kristalno kolekcijo Steklarne Rogaška ter kolekcijo porcelana Catbriyur. Kurator razstave je prof. dr. Petr Novy, glavni kurator muzeja stekla in nakita iz Jablonca nad Nisou na Češkem.

Razstava, v prostorih starega solunskega arheološkega muzeja, bo na ogled do 4. januarja 2017.

Slavnostne otvoritve so se udeležili župan Soluna, Yiannis Boutaris, člani konzularnega zbora v Solunu, predstavniki lokalnih oblasti, medijev, podjetij in prodajnih umetniških galerij ter druga zainteresirana javnost.

V uvodnem nagovoru je veleposlanica Pipan izpostavila slovensko steklarsko tradicijo, kombiniranje dolgoletnih izkušenj v steklarstvu z modernim in inovativnim pristopom, kar odražata kolekciji obeh sodelujočih slovenskih podjetij. Poleg umetniškega oz. designerskega vidika kolekcij, je poudarila tudi njihov praktični vidik ter interes za vzpostavitev partnerstev z zainteresiranimi grškimi subjekti.