Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
09.06.2017  

29 veleposlaništev podprlo parado ponosa v Atenah

Veleposlaništva 29 držav (Argentine, Avstralije, Belgije, Brazilije, Kanade, Čila, Češke, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Mehike, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Španije, Švedske, Švice, Velike Britanije, ZDA, Venezuele), vključno z Grčijo in Slovenijo, smo v soboto, 10. junija 2017, v Atenah podprli že 13. parado ponosa. 

Parada je potekala v samem središču mesta, na Syntagmi, z govorom pa sta diplomatsko skupnost v Atenah predstavljala veleposlanica Švedske in začasni odpravnik poslov Irske.

Tema letošnje atenske parade je bila 'to je izobraževanje' (It's education), s poudarkom na glavnih ovirah pri družbeni sprejemljivosti in razumevanju, s katerimi se sooča LGBTQ skupnost v Grčiji. Med izjavo, ki smo jo podpisala veleposlaništva in jo posredujemo v prilogi, smo poudarili še podporo naših držav pravicam LGBTQ skupnosti, kot delu naše zavezanosti univerzalnim človekovim pravicam ter prizadevanjem za svet, ki ceni sočutje, solidarnost in spoštovanje za vse, ne glede na njihovo spolno orientiranost.