Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
10.03.2017  

Srečanje s predsednikom Odbora za zunanje zadeve in obrambo helenskega parlamenta

Veleposlanica Pipan se je 9. marca 2017 sestala z dr. Costas Douzinasom, predsednikom Odbora za zunanje zadeve in obrambo helenskega parlamenta.

Veleposlanica je sogovorniku predstavila bilateralne odnose med državama, ki v letošnjem letu obeležujejo 25. letnico, in spomnila na simbolno povezavo med obema narodoma, ki jo predstavlja Ioanis Kapodistrias, prvi guverner moderne Grčije.

Sogovornika sta poleg bilateralnega sodelovanja naslovila tudi aktualna vprašanja v mednarodnih odnosih: razmere na Zahodnem Balkanu in v Vzhodnem Sredozemlju ter migrantsko krizo. Sogovornika sta se strinjala, da mora prihodnost EU temeljiti na spoštovanju temeljnih vrednot EU, kot so vladavina prava, demokracija, spoštovanje človekovih pravic in solidarnost. Na Zahodnem Balkanu obe državi delujeta v smeri stabilizacije razmer, ter poudarjata pomen vnosa temeljnih evropskih vrednot v regijo. 

Predsednik Odbora za obrambo in zunanje zadeve je izrazil interes za krepitev medparlamentarnega sodelovanja med državama ter realizacijo obiska parlamentarne delegacije v Sloveniji ali Grčiji.