Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
01.03.2017  

Srečanje veleposlanice Pipan s predsednikom Odbora za evropske zadeve helenskega parlamenta

Veleposlanica Anita Pipan se je 1. marca 2017 v helenskem parlamentu sestala z Anastasiosom (Tasos)  Kourakisom, predsednikom Odbora za evropske zadeve in prvim namestnikom predsednika parlamenta.

VP Pipan je sogovorniku predstavila bilateralne odnose med državama, vključno z njihovo parlamentarno dimenzijo. Poudarila je slovensko solidarnost do Grčije v vseh treh programih pomoči, potek relokacije beguncev iz Grčije v Slovenijo, napotitev slovenskih policistov v FRONTEX na grške otoke ter bilateralno humanitarno pomoč, ki jo je Slovenija namenila Grčiji za soočanje z begunskim in migrantskim bremenom. Sogovornika je seznanila s stališči slovenske vlade do reševanja migrantske / begunske krize, prihodnosti EU,  izstopa ZK iz EU,  slovenska pričakovanja v povezavi z Rimskim vrhom EU ter izpostavila potrebo, da vprašanje regije Zahodnega Balkana ostaja na EU agendi.

Predsednik Odbora za evropske zadeve je uvodoma izpostavil simbolno povezavo med obema državama, ki jo predstavlja prvi guverner neodvisne Grčije, Ioannis Kapodistrias, eden od začetnikov idej evropske integracije,  o katerem je helenski parlament nedavno pripravil retrospektivno razstavo, ki je še vedno na ogled. Izrazil je zadovoljstvo, da v Državnem zboru RS obstaja skupina prijateljstva z Grčijo, ter interes, da le-ta ob primerni priložnosti obišče Grčijo.

Kot glavne izzive za EU je predsednik Odbora za evropske zadeve izpostavil potrebo po ponovnem spoštovanju temeljnih evropskih vrednot, kot so solidarnost, pravičnost, skrb za blagostanje državljanov ter gospodarska rast. Evropa potrebuje novo EU, ki bo sposobna nasloviti aktualne izzive, in se ustrezno odzvati na geopolitične spremembe v svetu. V tej luči upa, da bo Rimski vrh sprejel ustrezne usmeritve za  pričetek izgradnje nove Evrope.

Ob koncu pogovora je prvi podpredsednik helenskega parlamenta Kourakis izrazil interes za nadaljevanje bilateralnega dialoga, ob priliki načrtovanih obiskov iz Slovenije v Grčiji.