Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
16.02.2017  

Bilateralne konzultacije GD Brozine z GD na MZZ Grčije Metaxasom 

Ljubljana, 16. februar 2017 – Generalni direktor za zadeve EU mag. David Brozina je na bilateralnih konzultacijah gostil grškega kolega Ioannisa Metaxasa. Gosta je vljudnostno sprejela tudi državna sekretarka Sanja Štiglic.

Generalna direktorja Brozina in Metaxas sta odnose med Slovenijo in Grčijo ocenila kot dobre in prijateljske. Izrazila sta zadovoljstvo nad nadaljevanjem rednega dialoga med zunanjima ministrstvoma in njegovo krepitvijo, posebej v letu, ko državi praznujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Strinjala sta se, da državi povezujejo evropske vrednote ter skupni interesi na bilateralni, evropski in regionalni ravni.  

Generalna direktorja sta se zavzela za enotno, varno, močno in solidarno EU, ki bo delovala za dobrobit in blaginjo svojih državljanov. Izmenjala sta poglede obeh držav glede tretjega programa pomoči za Grčijo. Slovenija je svojo konkretno solidarnost do Grčije izkazala pri reševanju dolžniške krize saj je sodelovala pri vseh treh programih pomoči, za kar ji je grška stran iskreno hvaležna. Slovenija v skladu s svojimi obvezami na evropski ravni sodeluje z Grčijo tudi v okviru relokacije beguncev, saj jih je iz grških begunskih centrov doslej sprejela 101, večinoma sirske družine. Lani aprila je Grčiji donirala tudi bilateralno humanitarno pomoč v materialu v vrednosti 1,05 mio € za namestitvene centre na severu Grčije. Grški sogovornik se je Sloveniji zahvalil za sodelovanje pri soočanju z migracijsko problematiko in se zavzel za nadaljnje sodelovanje med državama na področjih skupnega interesa.

V pogovoru sta se sogovornika dotaknila tudi nekaterih drugih aktualnih evropskih tem, kot so izstop Združenega Kraljestva iz EU, vprašanj povezanih s prihodnjim delovanjem EU, prizadevanj za krepitev enotnega energetskega trga ter priprave prihodnjega večletnega finančnega okvira EU.  

Grškega gosta Metaxasa je v okviru obiska vljudnostno sprejela tudi državna sekretarka Sanja Štiglic.