Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
14.12.2018  

Predsednik Borut Pahor na državniškem obisku v Grčiji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo grškega predsednika Prokopisa Pavlopoulosa 4. in 5. decembra 2018 mudil na državniškem obisku v Grčiji.

Predsednik republike se je najprej srečal z gostiteljem grškim predsednikom Pavlopoulosom s katerim je potrdil dobre in prijateljske odnose med državama. Sogovornika sta se strinjala, da državniški obisk slovenskega predsednika krepi politične in vsestranske odnose med državama. Soglašala sta, da je še veliko možnosti za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja, trgovine in investicij, pa tudi sodelovanja v kulturi, znanosti idr. Predsednika sta spregovorila o aktualnih izzivih v mednarodni skupnosti, zlasti o Evropski uniji in njeni prihodnosti.

Predsednika sta se v pogovorih dotaknila tudi aktualnega razvoja dogodkov v regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da mora EU okrepiti svojo vlogo in prisotnost v regiji. zboljšanju razmer v tej regiji.


Predsednik Pahor je čestital Grčiji za številne reforme, ki jih je po svetovni gospodarski krizi izvedla na gospodarskem in finančnem področju ter izrazil spodbudo, da tudi v post-programskem obdobju vztraja pri implementaciji zastavljenih reform in dogovorjenih proračunskih ciljih. Ob tem je predsednik spomnil, da se je v času svetovne gospodarske krize Slovenija solidarno odzvala v vseh treh paketih finančne pomoči za Grčijo, čeprav se je tudi sama tedaj soočala z globoko krizo.

Predsednika sta spregovorila tudi o migracijski krizi in drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da se v zadnjem obdobju poglablja kulturno sodelovanje z Grčijo, in prepričanje, da bo srečanje obeh ministrov za kulturo prispevalo k temu, da se bo še okrepilo.

Predsednik republike se je v okviru državniškega obiska sestal še s predsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve Alexisom Tsiprasom ter s predsednikom grškega parlamenta Nikosom Voutsisom. Obema sogovornikoma je predsednik Pahor je izrazil iskrene čestitke za doseženi sporazum med premierjem Tsiprasom in makedonskim predsednikom vlade Zaevom. V sklepnem delu državniškega obiska se je predsednik srečal še z vodjo glavne opozicijske, desnosredinske stranke Nova demokracija Kyriakosom Mitsotakisom.

Drugi dan obiska je predsednik republike Borut Pahor obiskal Nafplion na Peloponezu, kjer je na posebni slovesnosti odkril spominsko ploščo Ioannisu Kapodistriasu, prvemu guvernerju moderne Grčije, katerega predniki izvirajo iz Kopra. Ioannis Kapodistrias pooseblja simbolno vez med Slovenijo in Grčijo. Odkritje spominske plošče s strani slovenskega predsednika pa pomeni potrditev prijateljstva med državama in podporo vrednotam evropskega povezovanja. Grčija je leta 2001 v znak prijateljstva Sloveniji podarila kip Ioannisa Kapodistriasa, ki stoji v Kopru, po njem se imenujeta tudi trg in ulica v Kopru.

Intervju slovenskega predsednika za grški dnevnik Kathimerini je dosegljiv na spodnji povezavi:

www.ekathimerini.com/235292/article/ekathimerini/comment/pahor-greece-must-assume-leading-role-in-the-balkans