Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
04.11.2010  

Pismo enega od zmagovalcev atenskega maratona iz Slovenije

Presenečen sem bil, ko nas je na stadionu Panathinaikos obiskala ga. Darinka Bogdanović iz slovenskega veleposlaništva v Atenah in nam čestitala, nas vprašala kako smo in če smo imeli kaj težav v zvezi s prihodom in nastanitvijo v Atenah. V moji amaterski tekaški karieri po tujini še nisem doživel, da bi se naši zastavi pridružil kdo iz slovenske diplomacije. Čestitam! Ta obisk je tudi botroval, da nekaj malega zapišem iz mojih vtisov ob 2500 letnici prvega maratona. Hvala vsem na Zunanjem ministrstvu in slovenskem veleposlaništvu v Grčiji, ki so nam omogočili udeležbo na tem velikem maratonskem dogodku. Hvala g. Žbogarju, hvala Odonu in ostalim.

                                                                                         Franci Novak

 

 

 

Zgodba nekega maratonca

31.10.2010, temperatura 19 stopinj. Minuta do starta, temperatura narašča, narašča... In končno. Pok! Tisoče in tisoče nog požene adrenalin po natrpani ulici. V množici Grkov, Italijanov, Francozov, Mehičanov… zaplavam Atenam naproti.

V ušesih počasi zamre zvok navdušenega kričanja. Čutim utrip srca in globoko sapo. Pod nogami mi trdota kamna pritiska na podplate in znoj se prične nabirati na ročaju sulice, ki jo trdno stiskam v roki prevzet od veličine današnje zmage. Perzijci so padli, Atene so rešene! Takšna je bila volja bogov. In jaz imam to čast, da ponesem slavo zmage Akropoli naši. Med atenskimi griči začutim nežen vonj oljčnih vejic, ki jih rahlo pozibava topel veter. Kamnita pot se prične strmo vzpenjati. Rahlo me zbode pod srcem. Ne, ne smem počivati, pohiteti moram. Saj sem vendar najhitrejši sel! Ravno zato me je doletela čast, da ponesem veličino zmage v ušesa mojemu ljudstvu. Popravim si težko čelado in še pospešim ritem teka. Tako veličastna novica ne sme čakati. Spet začutim bolečino, vendar je sedaj že lažje, pot se v blagih zavojih že spušča in kmalu bom ugledal simbol mojega ljudstva. Uh, samo še malo…

… hrup množice v glasnem kričanju in ploskanju udarja skozi ušesa. Dobivam kurjo polt. Atene! Tu sem! Ritmi sirtakija me kar vzdigujejo in noge naenkrat niso več utrujene. Zaplavam skozi cilj in evforično zaplešem sirtaki pred tisoč glavo množico. Takoj se mi pridruži od tradicionalno obilnih grških večerij prijetno zalit moški. VIP kartica se mu živahno pozibava preko trebuščka. Objeta temperamentno dvigujeva noge in množica silovito ploska. Atene! Danes je naš dan! Dan maratoncev! Zbogom, Grčija!

                                                                                                  Franci Novak