Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
05.11.2010  

Uradni obisk predsednika Slovenije dr. Danila Türka v Republiki Ciper

Predsednik RS dr. Türk in soproga sta 12.-13.10.2010 na povabilo predsednika Republike Ciper Christofiasa uradno obiskala Republiko Ciper. Spremljal ju je minister za finance dr. Križanič in 35-članska gospodarska delegacija.

Po sprejemu z vojaškimi častmi sta predsednika opravila pogovor na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med uradnima delegacijama obeh držav.

V prisotnosti predsednikov je prišlo do podpisa Konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka, ki jo je z naše strani podpisal minister dr. Križanič. Konvencija je pomembna pravna podlaga za nadaljnji razvoj gospodarskih odnosov med državama. V ta namen je bila organizirana tudi ciprsko-slovenska poslovna konferenca, kjer sta gospodarstvenike obeh držav nagovorila tudi predsednika.

Predsednika sta ocenila, da se odnosi med Ciprom in Slovenijo dobro razvijajo in se zavzela za nadaljnjo poglobitev sodelovanja na vseh področjih. Slovenski predsednik je ob svojem prvem obisku otoka izrazil željo, da bi se problemi, ki spremljajo razvoj otoka, čimprej razrešili. 

Predsednika sta se pogovarjala o evropskih zadevah, približevanju TR EU, razmerah na Zahodnem Balkanu in podrobneje razpravljala o t.i. ciprskem vprašanju. Glede slednjega je slovenski predsednik izrazil podporo neposrednim pogovorom o pravični rešitvi ciprskega vprašanja pod okriljem OZN. Pozdravil je prizadevanja predsednika Christofiasa v tej smeri. Slednji je dejal, da ceni podporo predsednika Türka in načelno držo Slovenije v zvezi s tem vprašanjem.

Slovenski predsednik se je srečal s predsednikom ciprskega parlamenta Garojanom, s katerim sta govorila o prizadevanjih za rešitev ciprskega vprašanja, vprašanjem financ in davčni politiki.

Predsednik dr. Türk se je srečal še z nadškofom Ciprske pravoslavne cerkve Chrisostomosom II in županjo Nikozije Mavrou. V prostorih Ministrstva za izobraževanje in kulturo Republike Ciper se je udeležil tudi odprtja izredno posrečene razstave likovnih del slovenskih otrok v Nikoziji.


Srečanje z županjo v Mestni hiši Nikozije


Srečanje predsednika z GČK RS Evrosom Alexandrouom in na Cipru živečimi Slovenci


Otvoritev slikovne razstave slovenskih otrok v Nikoziji