Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
03.11.2010  

Minister Žbogar se je udeležil jubilejnega maratona v Atenah

Letošnji maraton je bil zgodovinski, saj poteka 2500 let od Fedipijevega teka od Maratona do Aten. Prvi maratonec naj bi po izročilu novico o grški zmagi nad Perzijci oznanil z vzklikom "zmagali smo" in se izčrpan mrtev zgrudil na tla. Atenski maraton zaradi vzpetin velja sicer za enega težjih, kljub temu pa predstavlja poseben izziv za vse ljubitelje teka - vrniti se tja, kjer se je vse začelo. Minister Žbogar je v cilj, kjer mu je za športni dosežek čestital njegov grški homolog Droutsas s soprogo, pritekel v času 4 ure in 20 minut. 

Naš minister je tako pretekel že pet maratonov - v Bostonu, Washingtonu, Clevelandu, Ljubljani. L. 2007 je kot veleposlanik RS v Ameriki na maratonu tekel za pomoč šestim otrokom, žrtvam min iz vojn v BiH in na Hrvaškem ter tako zbral preko 70.000 USD.  

Ni pa bil minister edini predstavnik Slovenije na jubilejnem maratonu - udeležilo se ga je tudi cca 40 simpatičnih tekačev iz Slovenije, ki so prav tako častno in ponosno zastopali domovino. Zahvalo za to in čestitke vsakemu posebej za tako veliko osebno zmago izraža tudi naše veleposlaništvo.