Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
25.11.2009  

Uradni obisk predsednika Grčije dr. Karolosa Papouliasa v Sloveniji

17.-19.11.2009 je bil na tridnevnem uradnem obisku v Sloveniji grški predsednik dr. Karolos Papoulias, katerega je poleg prvega namestnika zunanjega ministra Droutsasa spremljalo tudi 40 grških gospodarstvenikov.


Predsednik Grčije dr. Karolos Papoulias in predsednik RS dr. Danilo Türk (Foto Bobo)

Po sprejemu z vojaškimi častmi sta državnika opravila pogovor na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori obeh uradnih delegacij.

Sledila je tiskovna konferenca, na kateri je predsednik dr. Türk izpostavil odlične politične odnose med državama, odnose na ostalih področjih pa označil kot dobre. Tako je po njegovem mnenju obseg trgovinske menjave l. 2008 v višini 340 mio EUR spodoben, potrebno pa ga je še povečati. Enako velja tudi za izmenjavo na področju turizma. Ravno krepitvi odnosov na teh področjih je bila posvečena tudi poslovna konferenca, katere sta se poleg 50 slovenskih in 40 grških gospodarstvenikov udeležila tudi oba predsednika. Organiziranih je bilo več kot 140 sestankov med podjetji. Grška delegacija si je ogledala tudi BTC center v Ljubljani.

Predsednik dr. Papoulias se je srečal tudi s predsednikom Državnega zbora dr. Pavlom Gantarjem, ki je gostu v čast priredil tudi svečano kosilo.

Prišlo je tudi do ločenega srečanja namestnika grškega zunanjega ministra Droutsasa in zunanjega ministra Žbogarja.

Obisk je imel poleg politične in gospodarske tudi kulturno dimenzijo. V Narodni galeriji je potekal koncert grških opernih pevk Zinovie-Marie Zafiriadou in Katarine Roussou ter slovenskega pianista Marka Hribernika, na katerem so izvajali pesmi grških in slovenskih avtorjev. Predstavili so se tudi pevec Giannis Vagenas ob spremljavi flavtistka Špele Kržan in violončelista Davida Grassellija.

Grški predsednik se je srečal tudi z županom Ljubljane Jankovićem in se ob tej priložnosti vpisal v Zlato knjigo mesta.

Zadnji dan se je predsednik srečal s predsednikom vlade Pahorjem, ob obisku Bleda pa še z županom Bleda Fajfarjem.

Uradni obisk grškega predsednika v Sloveniji je bil vsebinsko celovit. Ocenjujemo ga kot uspešnega in koristnega, zlasti v luči dejstva, da je do tovrstnega obiska v Sloveniji prišlo po 10 letih. Medijsko je bil dobro pokrit v obeh državah - predsednika je spremljalo tudi cca 10 predstavnikov grških medijev.