Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
11.05.2018  

Obisk državnega sekretarja Logarja v Grčiji

Sounio, 11. maj 2018 - Državni sekretar Andrej Logar se v grškem Souniu udeležuje srečanja ministrov razširjenega formata višegrajske četverice in držav Jugovzhodne Evrope. Ministri razpravljajo o skupni prihodnosti Evrope, ki bo vključevala tudi države Zahodnega Balkana, o stanju širitvene politike EU ter o energetskih povezavah v regijah Srednje, Vzhodne in Jugovzhodne Evrope.

Ministri so v razpravi opozorili na pomen enotne in jasne strateške vizije za močno Evropsko unijo, ki bo omogočala uspešno soočanje z aktualnimi in prihodnjimi izzivi. Izrazili so nadaljnjo odločno podporo širitvi Evropske unije z državami Zahodnega Balkana, ki je strateškega pomena za obe strani. Prav tako so opozorili na pomen krepitve povezljivosti v in med stičnimi regijami, tudi na področju energetskih povezav.

 

Državni sekretar Logar je pozdravil skupno razpravo o prihodnosti Evrope, ki mora po mnenju Slovenije vključevati države Zahodnega Balkana kot bodoče članice Evropske unije. Ocenil je, da morata procesa preoblikovanja EU in njene širitve z državami Zahodnega Balkana potekati sočasno, ob upoštevanju strateškega pomena širitve za obe strani. Izrazil je pričakovanje, da bo napredek zahodnobalkanskih držav na evropski poti spodbujala ustrezna odzivnost na strani EU, bodisi prek pravočasnega pričetka pogajanj z Makedonijo in Albanijo, visoke dinamike odpiranja in zapiranja poglavij s Črno goro in Srbijo ter ustreznega odziva na napredek v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu.

 

Državni sekretar je v okviru razprave o prihodnosti Evrope predstavil nekatera ključna slovenska stališča, ki zadevajo tudi države Zahodnega Balkana. Opozoril je na pomen utrjevanja vladavine prava, ki je osrednjega pomena za uspešno delovanje EU. Zavzel se je za okrepitev vloge EU na področju varnosti ter za zmanjševanje razvojnih razlik med EU in regijo, tudi prek ustreznih finančnih instrumentov. Prav tako je opozoril na ustrezno načrtovanje institucionalnih reform EU, ki morajo upoštevati prihodnje širitve Unije.

Ob robu zasedanja je državni sekretar Logar opravil tudi krajše bilateralne pogovore s sodelujočimi ministri Češke, Makedonije in Kosova.