Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
15.02.2018  

Srečanje veleposlanice Pipan z županom mesta Solun Boutarisom

Veleposlanica Pipan je v sklopu obiska v Solunu 13. februarja 2018 obiskala mestno hišo ter se srečala z županom Yiannisom Boutarisom.

Z županom in njegovo ekipo so naslovili predvsem slovensko-grške odnose in medmestno sodelovanje. Veleposlanica je sogovornike obvestila o interesu Slovenije vzpostaviti trajnejšo prisotnost v Solunu, ter slovenskih aktivnostih za odprtje konzulata na čelu s častnim konzulom, s ciljem okrepitve gospodarskega in drugega potencialnega sodelovanja.

Župan Boutaris je izpostavil, da se Solun preobraža v mesto, katerega gospodarski razvoj temelji na razvoju pristanišča, letališča ter znanstvenoraziskovalnih aktivnostih univerze in visokošolskih inštitucij, ki jih je v Solunu največ v državi. Veliko poudarka namenjajo razvoju turističnih zmogljivosti, upoštevajoč zgodovinske in naravne danosti (bližina hribov in mitične gore Olimp ter morja in zelo znanega polotoka Halkidiki) krepijo število nočitev.

Sogovornika sta naslovila tudi problem reševanja vprašanja imena Republika Makedonija in potrebe po krepitvi čezmejnega sodelovanja obeh držav.