Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
10.07.2017  

Skupno pismo zunanjih ministrov Brdo-Brioni procesa o okrepljeni dinamiki širitvenega procesa

Ljubljana, 6. junija 2017 - Ministri za zunanje zadeve Brdo-Brioni procesa so se na srečanju 3. junija 2017 na Brdu pri Kranju dogovorili, da bodo na visoko predstavnico za skupno zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini, komisarja za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannesa Hahna ter zunanje ministre držav članic EU naslovili skupno pismo, v katerem bodo prenesena sporočila ministrske razprave.

 

Usklajeno pismo je bilo danes posredovano naslovnikom. Pismo poudarja, da mora razprava o prihodnosti EU vključevati tudi tematiko širitve Evropske unije, saj ne gre le za proces tehničnega izpolnjevanja EU pričakovanj in standardov temveč tudi za politični proces konsolidacije Evropske unije.

 

Gre za prvo pismo v katerem, ob podpori članic Evropske unije, celotna regija z enotnim, usklajenim glasom izpostavlja svoje zaveze in pričakovanja.

 

Pismo poudarja zavezo držav regije za implementacijo reform potrebnih za vključevanje v EU ter željo, da se znotraj EU resno preuči možnosti za okrepitev in pospešitev dinamike širitvenega procesa, ki bi vzela v kontekst spremenjene okoliščine, tako v EU kot v regiji.

 

Ob še nadaljnjem spoštovanju individualnega napredka držav regije, pismo podaja dva zelo konkretna predloga: 1) da se preuči dodatne možnosti za čim hitrejšo premostitev ekonomskega in razvojnega razkoraka med EU in regijo in 2) da se tudi za tiste države, ki še niso vključene v pogajalski proces, prične začetek poglobljenega angažmaja Evropske komisije na področjih, ki so opredeljena v poglavjih 23 in 24 s ciljem, da se pospeši ne le sam pogajalski proces, temveč, da se z boljšo pripravljenostjo pospeši tudi korake, ki vodijo do samega začetka pogajanj za članstvo v EU.

 

Slovenija upa in pričakuje, da bo pismo služilo kot spodbuda evropskim strukturam in državam EU, da znotraj EU začnemo razpravo o prihodnji dinamiki širitvenega procesa in najdemo skupno pot, ki bo še tesneje povezala EU in države regije. Pismo in izpostavljena pričakovanja so namenjena tudi spodbudi razprave in sklepov na Vrhu Zahodni Balkan, ki bo v okviru Berlinskega procesa potekal 12. julija v Trstu.

 

Slovenija bo še naprej aktivno podpirala države regije na njihovi poti v evroatlantske integracijske procese. Pri tem bomo tudi v prihodnje posebno pozornost namenjali mladim, gospodarskemu sodelovanju in varnostno politični situaciji v regiji. V tem kontekstu smo zadovoljni, da je slovenska pobuda "Pozitivna agenda za mlade Zahodnega Balkana", ki je bila potrjena aprila 2015 na srečanju zunanjih ministrov na Brdu , postala prepoznavna platforma aktivnosti namenjenih mladim na področju Jugovzhodne Evrope.