Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
09.04.2017  

Sistematični nadzor na zunanji schengenski meji

Na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji scengenski meji in z namenom zagotavljanja čim bolj nemotenega prehoda ter upoštevanja nujnosti zagotavljanja varnosti EU so bili v skladu z uredbo sprejeti ukrepi, s katerimi bomo poskušali zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih. To pomeni, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ukrepi se bodo izvajali do normalizacije razmer.

V začetku naslednjega tedna bo s strani evropskega komisarja za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisa Avramopoulusa sklican delovni sestanek, na katerem bodo obravnavali nekatera odprta vprašanja, povezana z izvajanjem sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah. Republika Slovenija bo predstavila celovito informacijo o stanju in izpostavila predloge, ki jih je zagovarjala že v pripravi in v času sprejemanja uredbe. Prav tako bo izpostavila dejstvo, da je za učinkovito izvajanje ukrepov nujna ustrezna pripravljenost vseh držav, ki sodelujejo pri izvajanju uredbe.

Ministrstvo bo tudi v naslednjih dneh v tesnih stikih tako s predstavniki Evropske komisije in pristojnim komisarjem, kakor tudi s predstavniki Republike Hrvaške na operativni in politični ravni.