Veleposlaništvo RS Atene /Novice /
16.10.2009  

Minister Žbogar je na delovnem obisku gostil zunanjega ministra Republike Ciper Kyprianoua

Ljubljana, 16. oktobra 2009 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je danes na delovnem obisku gostil zunanjega ministra Republike Ciper Markosa Kyprianoua. Pogovor je bil namenjen izmenjavi mnenj o krepitvi dvostranskega sodelovanja, predvsem pa temam, ki so trenutno v ospredju zanimanja evropske javnosti – širitvi  in v zvezi s tem izpolnjevanju turških obveznosti v pristopnih pogajanjih z EU in Lizbonski pogodbi.

Ministra sta se uvodoma strinjala, da je sodelovanje med državama dobro, odprt pa je še prostor za nadaljnjo krepitev odnosov, predvsem v gospodarstvu.

Sogovornika sta večino pozornosti namenila širitvi in pristopnim pogajanjem EU s Turčijo. »Slovenija podpira nadaljnjo širitev, saj se s tem širi evropski prostor varnosti, stabilnosti in razvoja,« je dejal minister Žbogar in poudaril, da sta se z ministrom strinjala, da morajo biti naslednje širitve dobro pripravljene. Ciprska stran je poudarila, da nepripravljene kandidatke/aspirantke oz. kandidatke, ki ne izpolnjujejo zahtevanih kriterijev, ne morejo pomeniti dodane vrednosti EU, saj s članstvom njihove težave postanejo težave EU.

Ministra sta se strinjala, da je sprejetje Lizbonske pogodbe izredno pomembno za nadaljnje učinkovito delovanje EU in krepitev njene vloge v svetu, tudi ob pomoči skupne evropske zunanje službe. »Pričakujem, da bo tudi Češka pogodbo kmalu ratificirala,« je dejal minister Žbogar in dodal, da so se v Bruslju že začele razprave, predvsem o delovanju EU navzven, v katerih dejavno sodelujemo. Kot manjši državi sta Ciper in Slovenija glede teh vprašanj naravna zaveznika.

Minister Kyprianou je gostitelju predstavil trenutno stanje v drugem krogu neposrednih pogajanj za celostno rešitev ciprskega vprašanja. Minister Žbogar je trenutni neposredni dialog na otoku pohvalil in podprl.